Kina

Idag var min käre make på ett föredrag om Kina och deras kultur. Då de har köpt Volvo kan det vara bra för en del av arbetarna på Volvo att känna till de sociala regler som är viktiga för kineserna.


Bland annat fick de veta att det var nästan obligatoriskt och väldigt vanligt att man går ut och dricker efter jobbet. Man måste alltid skåla för chefen och det ska gärna vara starka drycker man dricker samt att det ska halsas, om jag förstod helt rätt. Som kvinna är det valfritt att följa med på dessa "äventyr" och ju mer och ju starkare saker man dricker desto mer respekt.


De allra flesta av oss har väl hört talas om deras artighet och att det är mycket bugande som gäller. Räcker man över sitt visitkort ska det göras med båda händerna. Dock kan det ju uppstå problem om två affärsmän samtidigt ska räcka över sina kort till varann. Detta kan då lösas genom att den ena sticker in sitt kort under den andras och på så sätt byter kort. På så sätt visar man sig också underlägsen den andra.


Tydligen finns det även specifika regler för hur man ska sitta när man går ut. Följer man som västerlänning med ut och inte vet om hur dessa regler ter sig är det bäst att avvakta så hjälper de en med var man ska sitta. Om man däremot bara sätter sig på fel plats är de så diskreta och artiga att de inte säger något då det är väldigt viktigt att man aldrig låter någon tappa ansiktet så att säga.


Mannen min och övriga lyssnare fick även ta del av några av kinesernas tecken. Talaren visade tecknet för kvinna. Vidare fanns det ett tecken med en kvinna i ett hus, vilket skulle betyda trygghet. Men två kvinnor utanför huset skulle betyda "trouble" och tre kvinnor i ett hus "gossip" ;)


Det är väldigt intressant att höra om skillnaderna våra kulturer emellan. Tänk vad burdusa och hemska de måste uppfatta oss västerlänningar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0