Logiskt med lchf?

Det finns en hel del människor som är "mot" lchf. Deras argument, så vitt jag vet, är att man ju inte kan utesluta kolhydrater då de behövs som energikälla samt att det inte är bra att trycka i sig en massa mättat fett. Till att börja med så är fett en alldeles utmärkt energikälla och dessutom är kolhydrater mest bestående av socker. Idag ligger vi på en sockerkonsumtion närmre 80kg/person och år!!!

Vidare kommer vi till det där med mättat fett och huruvida det är farligt eller inte. Det kommer faktiskt fler och fler studier som tyder på att så inte är fallet.


I en studie som kallas Karlshamnsstudien framkom det att det var vanligare med hjärtinfarkt bland de personer som åt en lågfettkost enligt tallriksmodellen och flera dog under observationstiden. I den andra gruppen som åt lite kolhydrater och mer naturligt mättat fett förkom det inga dödsfall eller hjärtinfarkter.


I en annan studie från Uppsala universitet har man under tolv år följt 1752 st. äldre lantbrukare och iakttagit hur deras hjärtkärlsjukdom utvecklats. Då studien startades fick deltagarna besvara frågor där de redogjorde för hur de åt. Under de tolv åren var det 138 st. som drabbades av hjärtkärlsjukdom varav några som tom dog. Det som framkom var att ett intag av frukt, grönsaker, som så starkt är associerat med en lägre risk för hjärtkärlsjukdom, behövde kombineras med ett högt intag av mejerifett för att ha några positiva effekter. Dock visade det inte på en minskad risk då det höga frukt och grönsaksintaget kombinerades med ett lågt intag av mejerifett.


Vidare fann man i en studie gjord på råttor att mättat fett kan reversera alkoholinducerad leverskada!

Ja, nu är det lchf anhängare som hänvisar till dessa studier. Men jag känner att jag kan lita på de resultat som framkommit. Min man känner sig extremt skeptisk till detta och hävdar att det säkert finns minst lika många studier som säger att lchf är dåligt. Jag är inte lika säker på det, men får erkänna att jag inte hunnit/orkat gräva på djupet för att se efter själv. Enligt lchf anhängarna har dock de studier som talar mot lchf inte mycket på fötterna.

Fram till på sjuttiotalet rekommenderade man att diabetiker skulle äta lite kolhydrater och mer fett och protein. Plötsligen skulle man göra ett experiment där diabetikerna istället skulle prova äta tvärtom, vilket om man verkligen tänker efter, är helt befängt. Diabetes är ju en s.k sockersjukdom. Varför i hela friden vill man då äta mer kolhydrater och därmed socker och istället medicinera?? Nu har det tydligen helt glömts bort vad man brukade rekommenderade för diabetiker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0